Cara Nak Buat Telur Masin Guna Telur Ayam
Selepas 10 hari cuba. Kali ini Ustazah Noor Laila Aniza Binti Zakaria anak ajar cara udah buat telur masin di rumah.
Pin On Cuba Resipi Orang Olah Sendiri
Tambahkan garam ke dalam masakan jika perlu sahaja kerana dah ada rasa masin daripada telur dan juga ayam yang digoreng.
. Kemudian masukkan air garam tadi. Set suhu 100C 4. Masak air garam dan daun pandan hingga betul-betul mendidih dan sejukkan.
Lebih mudah dan senang kan. Padamkan api dan biarkan air garam tadi sejuk sepenuhnya. Petua nak bagi telur kuning jadi warna oren.
Basuh telur bersih-bersih kemudian masukkan ke dalam balang. Tutup bekas itu selama 10-15 hari. Masukkan telur yang telah dibasuh bersih ke dalam bekas bersesuaian.
Jadi apa kata kita cuba buat sendiri telur masin ni. Jangan guna air garam yang masih panas kerana ia hanya akan merosakkan telur. Boleh cuba cara beliau ini.
Selepas itu masukkan telur yang sudah dibersihkan tadi ke dalam bekas yang berisi air garam. Bahan-bahan untuk meng-asin-kan 10 biji telur. 3Kemudian letak dalam bekas peram dan 2 minggu atau 10 ke 16 hari.
Bahan-bahan untuk meng-asin-kan 10 biji telur. Garam kasar satu kilogram. Baca Artikel Menarik Lain Di Sini.
Ramai tak tahu guna telur ayam pun boleh juga rupanya. Terdapat perbezaan antara telur masin dari telur ayam. Untuk gorengan ayam pula boleh gunakan tepung goreng ayam segara untuk lebih mudah.
Setelah cukup tempoh pengasinan tu telur boleh ditos airnya dan disimpan dalam peti sejuk. Nasi Goreng Lejen Tak Guna. 4Letak dekat luar je tak perlu simpan dalam peti ais.
Kalau nak lagi pedas boleh lebihkan cili. Ni lah hasil selepas 2 minggu. Lagi satu kalau beli yang dah siap pun boleh tahan mahal juga harganya.
Air garam tidak perlu ditukar sepanjang proses pengasinan tersebut. Dalam video ini saya ingin menunjukkkan cara bagaimana saya membuat telur masin menggunakan telur ayam. Selepas 10 hari cuba.
Nak-nak kalau makan nasi kerabu inilah salah satu lauknya. Air kena betul-betul sejuk ya. Garam kasar satu kilogram.
Jom lihat cara-caranya di bawah. 10 biji telur gunakan telur itik jangan gunakan telur ayam atau telur penyu. Kepada yang suka nak makan telur masin ni boleh cuba buat sendiri dan adjust kemasinan yang kita suka.
Saya pun selalu guna tepung ayam segera kalau tak rajin nak bancuh tepung sendiri. Kemudian masukkan lagi air ke dalam bekas yang berisi telur tadi sehingga melepasi paras telur. Pasti menjadi punya kalau ikut betul-betul cara ini.
Cara membuat telur asin dari telur ayam harus melalui beberapa tahapan agar hasil telur dapat keluar sempurna dengan cita rasa yang pas. Bagi sy 7 malam ni dah masin sedap dah. Empunya resipi simpan botol berisi telur ni di dalam kabinet.
Ada juga yang suka buat kerabu telur masin. Selain dari rebus rupanya boleh juga masak telur masin guna air fryer. Air 15 liter.
Cara menyiapkan rebus telur masin. Kalau nak buat lebih tu pepandailah adjust sukatan atau kuantitinya. Nak makan dengan nasi putih boleh nasi kerabu pun sedap.
Pastikan telah betul-betul sejuk ya. Biarkan air garam tadi sejuk dahulu. Perap 7 malam lepas tu boleh rebus.
Hasilnya tetap sama macam telur itik. Pagi pagi tak tahu nak breakfast apa boleh buat telur setengah masak alahai buat ni tak sampai 10 minit pun lepas tuh letak lada sikit kicap sikit ya allah sedap tahu tak rasa dia. Telur asin pada umumnya bisa dibuat cara amat tradisional yaitu dengan memakai bubuk batu bata atau abu gosok akan tetapi cara ini jelas terlalu merepotkan karena kita tidak mungkin bisa selalu mendapatkan bubuk.
Cara Mudah Buat Telur Masin Homemade Guna Telur Ayam from wwwrasamy Bila nak makan baru keluarkan dan rebus seperti. Bekas bertutup seeloknya guna bekas yang diperbuat daripada kaca atau tanah. Biarkan pada suhu bilik selama 2-3 minggu.
Cara Membuat Telur Asin. Kalau nak buat lebih tu pepandailah adjust sukatan atau kuantitinya. Dah siap cara nak hasilkan telur masin yang sedap dan cantik je hasil dia nanti.
Masukkan sekali hirisan bawang putih dan cili padi. Nak lagi masin perap la 10 malam atau lebih. CARA BUAT TELUR MASIN GUNA TELUR.
1Rendam dengan cuka selama 2 minit. Kalau nak buat lebih tu pepandailah adjust sukatan atau kuantitinya 10 biji telur gunakan telur itik jangan gunakan telur ayam atau telur penyugaram kasar satu kilogram air bekas bertutup seeloknya guna bekas yang diperbuat daripada kaca atau tanah liat contohnya bekas pasu dan seangkatan dengannya. Masak hingga garam larut.
Bahan-bahan untuk meng-asin-kan 10 biji telur. Selain dari rebus rupanya boleh juga masak telur masin guna air fryer. Selepas tempoh masa itu boleh rebus telur tersebut.
Jika biar dalam air garam terlalu lama dibimbangi telur akan. Paling best kita guna telur ayam saja. Cara Buat Telur Masin Homemade Guna Telur Ayam Bajet RM10 Boleh Dapat 30 Biji Lebih Jimat.
Masukkan telur itik ke dalam botol dan tuangkan air garam yang telah dimasak tadi. Masukkan garam kasar dan air dalam periuk. 10 biji telur gunakan telur itik jangan gunakan telur ayam atau telur penyu.
Cara Membuat Telur Asin. 2Selepas itu gaulkan dekat garam halusPastikan selaput telur sepenuhnya dengan garam. Boleh di simpan dalam peti sejuk jadi ianya sesuai untuk yang ada banyak telur itik sambal telur pembuka selera sedia untuk temankan makan.
Telur akan terapung bila dalam air garam. 2 helai daun pandan. Cara buat telur masin homemade guna.
Pin On Recipes Pickles Chutneys
Cara Buat Telur Masin Sendiri Paling Jimat 2 Bahan Je Bajet Rm 10 Boleh Dapat 30 Biji Youtube Memasak Telur Resep Telur
Comments
Post a Comment